-TD-administrator
dr@jw3r napisał:
dia8el napisał:
Yes drajer
zapodam w końcu jazdę na maks detalachDobrze że nie powiedziałeś na maks obrotach
Trafnie wychwyciłeś mój celowy zabieg tekstowy...
No to hop: SB@5GHz
Tylko na testy. Na codzień ustawione 4.5 ale się zastanawiam czy aby przypadkiem nie zejść na 4-4.2Ghz
I I5 2500K @4.5GHZ 1.25V I ASROCK P67 FATAL1TY I 2X4GB VENGEANCE I GTX470+AXP I
I CRUCIAL C300 64GB & 3xF3 502HJ I OCZ MXS 500W I K58 I ZM-MFC1 I DFGT WHEEL I
-TD-member
No ładnie, ładnie. I co najważniejsze nie są to puste MHz, tylko wydajność też rośnie.
a ja nie moge 3.2ghz stabilnie wyciagnac pfffff
-TD-administrator
crystal84 napisał:
No to hop: SB@5GHz
o [kurka wodna]
gratulacje:)
-TD-administrator
WYNIKI TESTÓW
No i co pokazała GTX560Ti?.
Jest wydajna, nawet bez podkręcania i dała niesamowitego kopa w moim zestawie nawet bez podkręcania GPU. Z pewnością w razie potrzeby mogę zakręcić GPU, a to doda mocy. Na razie jednak nie widzę takiej potrzeby, ponieważ wszystkie tytuły, w jakie grałem i gram - chodzą mi teraz na najwyższych możliwych ustawieniach, w full HD i z fps dającym mi komfortową grę. Niestety nie mam Metro 2033, które dałoby w kość porządnie karcie, ale jak kupię, to dodam wynik.
Karta NIE jest przeznaczona dla maniaków ciszy, ale bezgłośne i jednocześnie bardzo wydajne karty, to obecnie moim zdaniem marzenie ściętej głowy! Nie da się tych rzeczy pogodzić, jeśli mówimy o kartach kupionych i nie przerabianych osobiście typu chłodzenie cieczą czy jakieś własny modyfikacje. Moja poprzednia karta - 8800GT - po zmodowaniu fabrycznego (gów*ianego) chłodzenia LINK!
na S1+Fander 120mm dawała mi niesamowity komfort, bo karta była chłodna nawet przy ciągłym OC i długotrwałej grze, a wiatrak fandera jaki jest głośny na 600rpm, to chyba każdy wie
Tym czasem, po zakupie GTX560Ti w idle oczywiście jest rewelacyjnie cicho - karta jest bezgłośna, ale przy grze już ją trochę słyszę... Nie jest to w żadnym wypadku hałas, ani coś to nie daje grać, no ale np o grze w nocy przy śpiącej pokoju innej osobie to zapomnij:) Ocena ogólna jednak jest pozytywna, bo tego się spodziewałem.
Jeśli ktoś wmawia Ci, że TwinFrozrII jest bezgłośny nawet podczas obciążenia, to robi z ciebie wała... I jestem pewny, że dotyczy to także modelu hawk czy innych kart, np gigabyte, itd...
Temperatury w czasie ciężkiego grania nie przekraczały mi 75C. W idle - 35. Więc moim zdaniem super. (do temperatury wrócę jeszcze poniżej, bo jest coś jeszcze, co może Was nieco zszokować )
Teraz wyniki testu, niektóre pozycje mają odniesienie do 8800GT, ale to mniejszość, bo nie miałem tyle czasu na zabawę
WYNIKI TESTÓW LINK PONIŻEJ:
http://i56.tinypic.com/352n9j8.jpg
sterowniki 280.26
Jak widać na powyższej grafice, karta radzi sobie naprawdę dobrze... Wygląda na to, że mogę być spokojny o rozgrywkę w wyczekiwanego BF3 czy Skyrim... (choć te tytuły to raczej i na 8800GT/OC też by śmigały, a Skyrim, jako konsolowy port, to już z pewnością).
A teraz wspomniana wyżej dodatkowa wzmianka nt. temperatur/hałasu podczas obciążenia. Otóż zapuściłem na ok 30 min furmarka (wyniki w powyższej tabeli) i to, co zobaczyłem wprawiło mnie w lekkie osłupienie...
Przy teście furmarka karta rozpala się do 100C!!! Wiatraki szaleją i wówczas to już naprawdę jest moc w decybelach! Zastanawiam się na ile bezpieczna jest praca karty w takiej temp. więc za długo jej tak nie katowałem, ale widać wyraźnie na tym przykładzie, ze chłodzenia do układów GTX560TI z dwoma wiatraczkami są mocno przereklamowane jeśli chodzi o wydajność. Pod takim obciążeniem jak FM nie dają rady.
Od razu odpowiadam uprzedzając pytania - tak - mam dobrze wentylowaną budę, w pokoju nie ma upału. Obudowa ma swobodny wylot powietrza z tyłu. W obudowie mam na przodzie u dołu 120mm wiatrak wsysający, z tyłu obudowy (ponad grafiką) 120mm wyciągający z budy) radiator od CPU podczas testu ciepły, ale nie gorący, ma swój wiatrak też, więc on w budzie temp nie podnosi. Największy żar bije od GTX560Ti...
Oto wynik palenia w FM:
http://i53.tinypic.com/3167y8j.jpg
UWAGA! Ważne jednak jest to, że w żadnej z gier, a sporo już ich katowałem na nowej GPU, nigdy nie przekroczyłem 75C i w żadnym razie nie osiągnąłem takiego hałasu, jaki podczas próby gaszenia przez wiatraki testy furmarka! Tak więc w zwyczajnym użytkowaniu tej karty NIE MA TEGO RODZAJU PROBLEMU, jak temp >75! Przynajmniej u mnie Test furmark podałem jako ciekawostkę, a nie żeby Was odstraszać
Pozdrawiam
EDIT:
CO DO OBROTÓW I TEMP:
min obroty jaki pokazuje GPU-Z : 1950 RPM (ale 1830 też już widziałem )
mam to na 40% recznie ustawione minumum wiatraków.
Daje to mi temp. ok 40C w idle
max obroty jaki pokazuje GPU-Z : 4440 RPM
mam tak na 100% recznie ustawionego wiatraka w msia
temp wówczas zjechała w idle do 34C
Jednak przy 100% wiatraka głośność jest już dość słyszalna, więc nie będę raczej z tego korzystał
TEMPERATURY przy ręcznym ust wiatraków w MSIA
wiatrak 40%
idle
40C
nie słychać
wiatrak 40%
load crysis
86C
nie słychać
http://i53.tinypic.com/vpxgrr.jpg
wiatrak 65%
load crysis
76C
lekko słychać, ale nie głośniej niż pozostałe wiatraki, jakie mam w budzie. Jest dobrze!
http://i53.tinypic.com/msda2g.jpg
Więc jest ok
To może dziś jakiś trening na torze??
Na najwyższych detalach
Ostatnio edytowany przez dr@jw3r (2011-09-07 19:35:04)
-TD-administrator
Dziś się nie ogarnę, ale może jutro popykamy
Peace
dr@jw3r napisał:
http://www.youtube.com/watch?v=IpNgah-e6v4
hahahahah dobra nuta do lansu autem na mieście
Hmmm
Moim zdaniem dosyć wysokie są te temperatury. Chyba jest coś nie tak... 100 st w furmanie to troszkę sporo. Ja nawet na ciepłej 470-tce przed zmianą chłodzenia nie dobijałem do 75 st (teraz max 65, w grach do 60 st).
Jeśli chodzi o wydajność to jest ok, ale tak jak już wcześniej pisałem Q9300 to troszkę mało jak dla gtx 4xx/ gtx 5xx (nawet oc-nięty do 3-3,5Ghz). Przerabiałem to na poprzednim sprzęcie. Fakt jest taki że i tak zyskałeś bardzo ale to bardzo dużo zmieniając e4300+88gt, więc pomińmy kwestie ograniczania.
I I5 2500K @4.5GHZ 1.25V I ASROCK P67 FATAL1TY I 2X4GB VENGEANCE I GTX470+AXP I
I CRUCIAL C300 64GB & 3xF3 502HJ I OCZ MXS 500W I K58 I ZM-MFC1 I DFGT WHEEL I
-TD-administrator
Z wydajnością karty jest doskonale - lepiej niż się spodziewałem
Co do temperatur, to jednak mnie to trochę martwi, więc karta poszła wczoraj do serwisu. W ciągu kilku dni mi ją sprawdzą lokalnie i jeśli będzie coś nie tak - wymienią na nową/inną Zobaczymy co z tego wyniknie.
Jeśli nic nie zmienią, to jeśli nie będzie plomb to sam rozkręcę i zmienię pastę, dokręcę chłodzenie. Może felerna sztuka, a może taka grzejąca się partia. Może też wina sterowników? (na starszych podobno się tak nie grzeją) Okaże się w ciągu kilku dni.
Na razie przeprosiłem 8800GT:)
-TD-administrator
Jakby ktoś pytał, to wg kierownika serwisu centralnego Prolnie, moja 560ti może się grzać do 130C, tak podobna mają
nie wiem czy sie smiac czy plakac.
http://forum.pclab.pl/topic/724798-MSI- … p__9725711