Yoo. Spotkał się ktoś może z pikającym HDD??
2 dni temu sie wqrwiłem na coś (nie pamiętam na co) i przysadziłem dyskiem (Samsung 250GB) w biurko. Od tego czasu jak podłączam go do kompa lub kieszeni USB wydaje pikający dźwięk, beep beep beep, w równych odstępach, przez ok. 30s i ucicha. Ani bios ani nic go nie wykrywa czyli co, zje**łem go?? Jak dysk może beepać??
-TD-administrator
dr@jw3r napisał:
2 dni temu sie wqrwiłem na coś (nie pamiętam na co) i przysadziłem dyskiem (Samsung 250GB) w biurko. Od tego czasu jak podłączam go do kompa lub kieszeni USB wydaje pikający dźwięk, beep beep beep, w równych odstępach, przez ok. 30s i ucicha. Ani bios ani nic go nie wykrywaczyli co, zje**łem go?? Jak dysk może beepać??
Beep to jest takie piszczące jak głośnik systemowy czy zgrzytanie takie jak przy spięciach elektrycznych?
//btw: może Low Ci odsprzeda swój, miał tam jakiś na zbyciu
Ostatnio edytowany przez burzaone (2009-11-02 15:16:26)
Coś jak głośnik systemowy, ale na bank dochodzi z wnętrza dusky
Nevermind http://www.youtube.com/watch?v=l0o7YQgrlEg
;(
Ostatnio edytowany przez dr@jw3r (2009-11-02 15:51:55)
-TD-administrator
dr@jw3r napisał:
(...)
Użyję odpowiedzi z mojego archiwum, które przeczytałem niegdyś jako odpowiedzi na moje pytania ws problemów technicznych:
PrONooB napisał:
Wystaw kompa za okno i problemu nie ma
LowGLoco napisał:
Wyciągnij dysk i wyskocz z nim przez okno... wtedy Twoje filmy dane trafią tam gdzie powinny - w błoto
Kużwa, 250GB torentów sie poszło je*ać
No ale trudno, jutro lece po drugą 500ete i robie raida
Dzięki panowie za bezcenną pomoc
A najzabawniejsze jest to że ten HDD otrzymałem w ramach gwary, nóweczka, 4 miechy temu, wcześniej tez taki sam mi sie zjebał, i nie dali nowej gwary, tylko przedłużyli. LOL
Ostatnio edytowany przez dr@jw3r (2009-11-02 16:05:05)
dr@jw3r napisał:
Kużwa, 250GB torentów sie poszło je*ać
No ale trudno, jutro lece po drugą 500ete i robie raida
...
Raid0?
btw nie martw się. Ja kupiłem nówkę 1TB samsunga he103UJ i mial w ch** bad sectors. Dobrze, że zrobiłem jego pełną diagnostykę przed wmontowaniem w kompa Jeszcze lamy w sklepie mnie wyśmiały, że się za dużo forów oczytałem
Ale łyso im było jak musieli mi dawać inny w zamian
Ostatnio edytowany przez burzaone (2009-11-02 16:18:53)
burzaone napisał:
Raid0?
![]()
A co w tym zabawnego??
Moja 500 ma odczyt 125mb/s srednio, w raidzie peknie 200 i będzie powr
-TD-member
Jeszcze trzeba mieć gdzie podziać dane.
No i większe ryzyko ich utraty, aniżeli przy jednym dysku (jeden z nich padnie i całe dane idą się kochać), ale szybkość niezła.
BTW. Jaką masz tę 500kę (marka, model)?
Sam posiadam samsunga 500-ke HD502HJ i po prostu wymiata (Nie bez powodu jest najszybszym 1-talerzowym dyskiem 7200 RPM). Tak jak piszę drajwman 125MB średni odczyt, przy dostępie 13 ms. Przy zakupię kiery zaopatruję się w drugiego i walę macierz oczywiście ważne dane trzymam na innym dysku (250 gb).
Odnośnie pikania dysku. Chyba uszkodziłeś elektronikę...Skoro go nie wykrywa nawet w biosie to chyba padł. Kabelki dobrze się trzymają? Ja na twoim miejscu waliłbym z nim na gwarę. Dadzą nowy
I I5 2500K @4.5GHZ 1.25V I ASROCK P67 FATAL1TY I 2X4GB VENGEANCE I GTX470+AXP I
I CRUCIAL C300 64GB & 3xF3 502HJ I OCZ MXS 500W I K58 I ZM-MFC1 I DFGT WHEEL I
Ja mam SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II 16MB
A co do gwary to nie dają. 4 miechy temu zjebał mi się taki sam dysk (2miechy gwary miał jeszcze wtedy), oddałem, dostałem nowy (ten który teraz się zjebał ). Gwary już nie ma bo nie dali nowej, tylko przedłużyli tamtą
No ale teraz już wiem że jak krew zaleje to lepiej się jeb*ąć w łeb aniżeli dyskiem o biurko
Ostatnio edytowany przez dr@jw3r (2009-11-02 19:37:59)
dr@jw3r napisał:
Ja mam SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II 16MB
A co do gwary to nie dają. 4 miechy temu zjebał mi się taki sam dysk (2miechy gwary miał jeszcze wtedy), oddałem, dostałem nowy (ten który teraz się zjebał). Gwary już nie ma bo nie dali nowej, tylko przedłużyli tamtą
No ale teraz już wiem że jak krew zaleje to lepiej się jeb*ąć w łeb aniżeli dyskiem o biurko
No to musiałeś być mocnnnnnnnnnnooooo wkur..... że waliłeś dyskiem o biurko
Myślałem że masz samsunga. My fault
BTW
Jeśli ktoś myśli nad kupnem dysku to polecam ten model i 1TB HD103SJ. Cała seria F3 bardzo udana
I I5 2500K @4.5GHZ 1.25V I ASROCK P67 FATAL1TY I 2X4GB VENGEANCE I GTX470+AXP I
I CRUCIAL C300 64GB & 3xF3 502HJ I OCZ MXS 500W I K58 I ZM-MFC1 I DFGT WHEEL I
-TD-administrator