Strony: 1
-TD-administrator
Jak w temacie...
aprat fotograficzny do 2k - coś z wymiennym obiektywem - co polecisz?
Migawka: płócienna o przebiegu horyzontalnym (poziomym).
Zakres czasów: 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500s, B (czas wciśnięcia spustu).
Samowyzwalacz: mechaniczny o czasie ok. 7s, jak podaje instrukcja.
Synchronizacja lampy błyskowej: 1/30s.
Wizjer: pryzmat pentagonalny - system luster pokazuje obraz rzeczywisty. W wypadku nowszych modeli dzięki soczewce Fresnela matówka jest równomiernie oświetlona na całej powierzchni, a raster z klinem ułatwia ręczne ustawianie ostrości. W wypadku starszych Zenitów (B, E, ET itp.) matówka była mniejsza, w efekcie pole widzenia wizjera ograniczone było do około 66%.
Pomiar światła:
w starszych modelach (B, E, ET, oraz 11) - zewnętrzny światłomierz selenowy.
układ pomiaru światła przez obiektyw (TTL) przez ogniwo CdS, wskaźnik: w modelu TTL - wskazówka (-0+), w modelu 12 XP i 122 - diody świecące widoczna w wizjerze.
Czułość filmu 16-500 ASA/13-28 DIN.
Licznik zdjęć: mechaniczny od 0 do 36, ręcznie zerowany.
Standardowy obiektyw: Helios (zwykle chronologicznie zgodnie z kolejnością ukazywania się aparatów i obiektywów - przy Zenicie E model 44-2, przy TTL model 44M-4), długość ogniskowej: 58mm (w przypadku mocowania bagnetowego K jest to Helios 44K 58mm lub Zenitar-K 50mm), dystans 0,5 m do nieskończoności (dla standardowego obiektywu). Gwint obiektywu 42mm, obiektywy (jeśli chodzi o przysłonę) początkowo manualne, następnie automatyczne (przysłona przymykana za pomocą pojedynczego pinu), ostatecznie z elektroniką. Ostrość tylko ręczna. Gwint filtra 52 mm (nie dotyczy modelu 44-2, gdzie jest to 49 mm).
-TD-administrator
-TD-member
Mam Lumixa G1 (micro 4/3). Bardzo dobry aparat, ale ciężko z akcesoriami do niego.
W tym standardzie ciekawy jest też GF1. Mimo bardzo małych rozmiarów robi bardzo dobre zdjęcia.
Ale pewnie do 2000 zł jest jakiś wybór w lustrzankach, a tu nie jestem zbytnio zorientowany.
-TD-administrator
moze byc do 2200-2300 spoko
-TD-administrator
dobra - wybór padł na canon eos 500 d
http://www.canon.pl/500D/
http://foto.recenzja.pl/Canon_EOS_500D-rec-2003/
Niestety w tej materii jestem kompletnym laikiem wiec nie chcę proponować czegoś na podstawie jego wyglądu. O tym modelu słyszałem sporo dobrego wiec myślę że i Ty będziesz zadowolony.
Strony: 1